Camper met veel succes verhuren

Veilig en succesvol je camper verhuren hoeft niet ingewikkeld te zijn. Ben je op zoek naar de beste manieren om je camper zo succesvol mogelijk te verhuren? Op deze pagina ontdek je de beste tips die handig zijn, zeker voordat het hoogseizoen start. We helpen je hier graag op weg. Op deze pagina lees je onze tips of ga direct naar het stappenplan succesvol verhuren.

Steeds meer particulieren kiezen voor het verhuren van hun camper of caravan. Dat levert vaak al snel duizenden euro's per jaar op. Dat geldt ook voor buscampers die erg populair zijn voor de verhuur. Maar hoe regel je de verhuur nu goed én zorgeloos? Want laten we eerlijk zijn; verhuren moet ook leuk zijn anders beginnen we er liever niet aan. Hoe zit het met eventuele schade aan mijn camper? En hoe zit het bijvoorbeeld met de belastingdienst en de inkomsten die je genereert uit de verhuur? Genoeg vragen waar wij antwoord op kunnen geven.

We geven je op deze pagina tips over de volgende punten:
 1. Starten met het verhuren van je camper
 2. Maak een goede advertentie
 3. Zorg voor helder contact met geïnteresseerden
 4. Experimenteer met de verhuurprijs
 5. Hoe zit het met de inkomstenbelasting?
 6. Extra tips bij verhuur
Vergelijk de 3 grootste verhuurplatformen
Camper verhuren via verhuurplatform

Camper verhuren?
Zo doe je dat!

Je campergeluk delen met anderen? Kies allereerst voor een goed verhuurplatform zoals PaulCamper, Goboony of Snappcar en het begin is snel gemaakt. Het is goed om de platformen te vergelijken zodat je kunt kiezen welk platform goed aansluit bij je wensen. Daar maak je vervolgens een gratis advertentie aan met je eigen tekst en foto's. Je kunt altijd zelf je huurprijs bepalen voor je camper, maar het is uiteraard goed om even marktonderzoek te doen.
Kies hier een verhuurplatform
Hoeveel weken per jaar staat je camper nu stil?
Is jouw camper geschikt voor verhuur of liever voor eigen gebruik

Check bij start van verhuur

 • Verzekering: is je camper voldoende verzekerd? Is verhuur toegestaan bij je huidige verzekering? Een dagverzekering van bijvoorbeeld Goboony kan uitkomst bieden. Of is deze camperverzekering wat voor jou?
 • Onderhoud: zorg dat je camper technisch in orde is. Dat is uiteraard een voorwaarde bij verhuur.
 • Verhuurplatform: met een verhuurplatform regel je alles rondom de verhuur van je camper gemakkelijker. Een advertentie, de betalingen, de verzekering en zelfs het huurcontract en eventuele schade tijdens verhuur.

Stappenplan voor succesvol camper verhuren

Zodra je een keus hebt gemaakt voor een verhuurplatform gaat het echte werk beginnen. Kies je voor Goboony, Snappcar of PaulCamper? Regel een account en je kunt direct aan de slag. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alles rondom de verhuur zelf te regelen en zelf een website gaan maken. Daar zitten ook veel nadelen aan zoals vindbaarheid in Google, het goed regelen van de administratie en huurcontracten die je zelf moet regelen + het verzekeren van je camper. Mede daardoor is ons advies om te kiezen voor een goed verhuurplatform voor campers en caravans waar je ook direct kunt kiezen voor een goede verzekering. Door gebruik maken te maken van een platform wordt veel werk je uit handen genomen.
Lees ons stappenplan door om snel en succesvol je camper te gaan verhuren. Dan zal je snel de smaak te pakken krijgen!
Ga direct naar het stappenplan succesvol verhuren
De tips hebben mij op weg geholpen
een goede advertentie te maken.

1. Advertentie

De inhoud van je advertentie is erg belangrijk. Omschrijf je camper goed en vertel vooral alle extra's die huurders bij jouw camper treffen. Wat maakt dat huurders jouw camper willen huren? Een goede advertentie tekst over je camper zal je helpen om de juiste huurders aan te trekken. Té uitbundig je camper ophemelen is niet nodig en werkt vaak averechts. Als het goed is gaan tevreden huurders je camper vanzelf ophemelen in een review na afloop van hun vakantie met je camper.
Zie je erg op tegen het maken van een advertentie? Goboony belt je op om alles door te nemen voordat je advertentie online komt. Zo weet je zeker dat je tekst kloppend is.
Ga direct naar Goboony

2. Foto's

Naast de tekst van je advertentie is het ook heel belangrijk om goede foto's te plaatsen. Zorg voor veel foto's waar je camper in zijn geheel op staat. Huurders zijn niet alleen geïnteresseerd in de buitenkant van de camper, maar willen graag veel detailfoto's zien van het interieur. Wat maakt jouw camper bijzonder? Heeft je camper bijvoorbeeld een luifel of een fietsendrager? En hoe ziet de kookgelegenheid eruit? Belangrijk bij al je foto's is dat de camper opgeruimd en schoon is. Denk ook aan de achtergrond! Maak bijvoorbeeld foto's in een mooie kampeeromgeving. Sfeerfoto's brengen mensen snel in vakantiestemming. Vind je het veel gedoe om goede foto's te maken? Je kunt bij Goboony een fotoshoot regelen.

3. Kalender

Om een succesvolle verhuurder te worden, is het heel belangrijk dat je boekingskalender altijd up-to-date is. Niets is vervelender voor een huurder dan een aanvraag doen voor een periode die eigenlijk niet meer beschikbaar is.
Boekingen die binnenkomen via het huurplatform worden automatisch bijgewerkt in je kalender. Goed bijhouden van je kalender is vooral van belang als je de camper op meerdere platforms verhuurt (ja, dat kan!). En als je zelf natuurlijk ook op vakantie gaat met je camper dan moet je die periode ook blokkeren in je kalender. Staan er nog veel weken open? Dan is goed om langboekkorting te overwegen. Daardoor scoor je ook beter in de zoekresultaten.

4. Contact

Zodra je een reserveringsaanvraag ontvangt, word je daarvan op de hoogte gesteld via de mail. Dat is het moment waarop je binnen 24 uur moet reageren naar de eventuele huurder. Een snelle reactie wordt door huurders erg gewaardeerd. Voordat je de boeking gaat accepteren is dit namelijk ook de tijd om als verhuurder meer te weten te komen over de eventuele huurder. Je hebt 24 uur de tijd om een aanvraag te accepteren of te weigeren. Zodra je de boeking accepteert, ontvangt de huurder een betaalverzoek en kan je verdere afspraken maken over de sleuteloverdracht en formulieren om in te vullen. Tussendoor vragen beantwoorden van de huurder zorgt uiteindelijk ook voor een betere review.
Camper onder de sterrenhemel met mooi uitzicht

Experimenteer met de verhuurprijs

Experimenteren met de verhuurprijs kan zorgen voor meer omzet. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is de tekst in je advertentie erg belangrijk. Ook de foto's zijn heel belangrijk en zorgen voor de eerste aandacht van potentiële huurders. Daarnaast is natuurlijk de prijs doorslaggevend voor mogelijke huurders. Daarom is het goed om zorgvuldig om te gaan met het instellen van je tarieven. Ga heel precies om met je kalender en stel de tarieven per periode goed in. Zo verhuur je de camper alleen in periodes dat het jou uitkomt en tegen het vooraf ingestelde tarief. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je daarbij nadenkt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding voor jouw camper en de bijbehorende voorzieningen. Via het platform van PaulCamper kan je hierbij gebruikmaken van het flex-prijssysteem. Via dit systeem kun je de seizoenen en bijbehorende prijzen zelf instellen om daarmee beter in te spelen op het reisgedrag van huurders. Het werkt ideaal, want de bezettingsgraad beïnvloed dus de prijs.

Verdiep je in het huidige aanbod

Het klinkt het misschien wat raar, maar het is goed om je te verdiepen in het huidige aanbod op het platform. Ga op zoek naar vergelijkbare campers en kijk wat andere verhuurders als tarief hebben ingesteld. Een soort concurrentie onderzoek doen op het platform dus. Want het is altijd goed om te kijken wat anderen doen. Wat voor voorzieningen hebben deze campers? Waar scoren ze goed op? Worden er extra toeslagen gerekend zoals schoonmaakkosten? Door goed onderzoek te doen kan je een concurrerende prijs voor jouw camper bieden. Als je net als verhuurder begint, is het bovendien slim om niet te hoog te starten met je tarief, totdat je een paar positieve reviews hebt ontvangen. Zo zorg je er ook voor dat je wat hoger scoort in de zoekresultaten en bij een aantal positieve reviews zullen huurders sneller voor je camper kiezen.

Hoogseizoen of laagseizoen?

Bij een marktonderzoek is het ook goed om de tarieven in verschillende periodes te vergelijken. Zo kan je in het hoogseizoen een veel hoger tarief vragen voor je camper dan in het laagseizoen. Maar ook andere periodes zijn vaak erg populair zoals de meivakantie, herfstvakantie en zelfs de kerstvakantie. Kijk daarom ver genoeg vooruit tijdens je vergelijking, en kom er op deze manier achter welke prijzen andere verhuurders hanteren voor een bepaald seizoen. Probeer ook ver van te voren je eigen vakantie met de camper vooruit te plannen. We zien vaak dat campers in het hoogseizoen het dubbele tarief (kunnen) vragen van het laagseizoen. Wat is voor jouw camper een strategische prijs? Je kunt de huurprijs altijd wijzigen, dus het is goed om de markt in de gaten te blijven houden om zo veel mogelijk huurders naar je advertentie te trekken.

Scoor hoger door kortingen aan te bieden

Het is een slimme zet om vooraf kortingen in je advertentie in te stellen. Mensen ontvangen nu eenmaal graag korting en dat geldt ook voor het huren van een camper. Zodra je een korting instelt, zorgt dat er vaak voor dat mensen eerder voor je camper zullen kiezen. Zo kan je bij veel platforms bijvoorbeeld kiezen voor langboekkorting en lastminutekorting.
 • Langboekkorting:
  Je camper voor een langere periode verhuren kan veel voordelen bieden. Je bent immers minder tijd kwijt aan schoonmaken en bent tussendoor geen tijd kwijt aan het in- en uitnemen van je camper. Het kan dus een strategische zet zijn om een langboekkorting te geven. Vaak kan je instellen vanaf welke verblijfsduur je dat wenst, bijvoorbeeld vanaf 14 dagen of meer.
 • Lastminutekorting:
  Staat je camper voorlopig stil en is je kalender nog niet gevuld? Overweeg om ook lastminutekorting te geven. Veel huurders die zoeken naar een camper vinken alle kortingsopties aan en zien dan ook jouw camper verschijnen in de zoekresultaten. Het is dan niet alleen leuk voor jou als de camper nog op korte termijn kan verhuren, maar het is ook een strategische zet omdat je camper in de zoekresultaten verschijnt. Denk er wel aan dat je het alleen moet instellen als je het ook waar kunt maken (qua voorbereidingstijd bijvoorbeeld).
 • Vroegboekkorting:
  Op dit moment is het (nog) niet mogelijk om een vroegboekkorting in te stellen. Wel zien we vaak dat mensen een campervakantie ver vooruit plannen en boeken. De huurplatforms geven je hierbij nog niet de optie om daar een korting voor in te stellen. We zien deze optie waarmee je gasten aantrekt die vooruit willen plannen bijvoorbeeld wel bij Airbnb.
Geef huurders een warm welkom door een leuk cadeautje of aandenken neer te leggen in de camper.

Betaal ik inkomstenbelasting als ik als particulier mijn camper verhuur?

We begrijpen heel goed dat je meer informatie wilt over de huidige regels omtrent de verhuur van je camper en de belastingdienst. Of je inkomstenbelasting moet betalen over je huuropbrengst is erg persoonlijk en hangt van meerdere factoren af. Want dekken je inkomsten alleen de kosten aan je camper + de afschrijving? Dan hoef je geen inkomstenbelasting te betalen. Zijn je inkomsten uit verhuur wel hoger dan al je kosten aan de camper + de afschrijving, dan moet je de camper opgeven als bezitting in box 3. Je betaald over de waarde van de camper dan belasting afhankelijk van je totale vermogen. We willen hier graag bij vermelden dat wij geen belastingadviseurs zijn. Voor je specifieke situatie kan je het beste contact opnemen met de Belastingdienst en je vragen voorleggen. Zij kunnen al je vragen beantwoorden. Je kunt ook op de website van de Belastingdienst informatie vinden over de regels omtrent de verhuur.
Camper reis door prachtige natuur met bergen en meren

Nog meer tips

We geven je hieronder nog enkele tips die goed zijn om te overwegen bij het starten van de verhuur. Vergeet daarbij niet dat veel instellingen altijd aan te passen zijn, dus werkt iets niet goed dan kan je altijd je advertentie weer aanpassen en een nieuwe strategie hanteren.

Vermijd te korte huurperiodes

Wil jij je camper ook verhuren voor slechts een paar nachten? Of liever per week? Korte periodes verhuren geeft vaak wat meer werk, denk alleen al aan het schoonmaken van de camper en de tijd die gaat zitten in de uitgifte van je camper. Je kunt in je advertentie instellen wat het minimum aantal nachten is bij verhuur. Je gasten verplichten om voor een bepaald aantal nachten te reserveren geeft vaak voordelen. Stel bijvoorbeeld in het hoogseizoen een minimumperiode in van 7 of 14 nachten. Je kunt zelfs een vaste dag afspreken waarop je camper beschikbaar is, bijvoorbeeld elke zaterdag.

Extra toeslagen vragen?

Denk altijd goed na over welke eventuele toeslagen je wil vragen. We raden je aan om ook bij dit punt vergelijkbare campers te bekijken. Op basis daarvan kan je beslissen of je extra toeslagen wil vragen voor de schoonmaak, een huisdier meenemen of een toeslag voor extra kampeeruitrusting. Denk eraan dat huurders bij het zoeken naar een camper niet alleen naar de prijs per nacht kijken, maar vooral ook naar de totale prijs. Teveel extra toeslagen kunnen dan leiden tot minder huuraanvragen, zeker wanneer de concurrentie geen extra's vragen. En vraag je bijvoorbeeld een extra toeslag voor de schoonmaak, dan verwachten gasten ook een brandschone camper aan te treffen.

Checklist voor je advertentie

Ben je klaar om zoveel mogelijk uit je advertentie te halen? Check dan nog snel deze tips:
 • Is je kalender bijgewerkt?
 • Heb je goede foto's van je camper (buitenkant en binnenkant)?
 • Heb je alle voorzieningen en extra's van je camper toegevoegd aan de advertentie?
 • Is de titel van je advertentie interessant?
 • Is de beschrijving van je advertentie duidelijk?
 • Heb je een scherp tarief ingesteld?
Kies hier een huurplatform
Start met een scherp tarief
en bouw je tarief verder uit zodra
je de eerste positieve reviews binnen hebt.
Succesvol camper verhuren begint met goede advertentie

Succesvolle boeking! En dan?

Spannend, je camper is verhuurd! Zorg allereerst voor een goed contact tussen jou als verhuurder en de huurder. Maak afspraken over de uitgifte van de camper. Geef altijd antwoord op de vragen die de huurder aan je stelt via de mail of app. Via het platform regel je het huurcontract, de eventuele verzekeringen en extra afspraken.
Het is natuurlijk logisch dat je op de dag van vertrek zorgt voor een nette, schone camper. Leg een gastenboek in de camper. Geef huurders een leuk cadeautje of aandenken wanneer ze vertrekken met je camper. Dat geeft een warm welkom!
Hulp bij verhuren camper

Support en mogelijkheden

We begrijpen maar al te goed dat je als startende verhuurder graag support ontvangt. Daarom is het goed om te weten dat elk platform je dat ook gaat bieden. Onze ervaring is dat Goboony je overal veel begeleiding bij kan bieden. PaulCamper en Snappcar doen dat ook, maar daar heb je als verhuurder iets meer verantwoordelijkheden. Voor elk platform geldt dat je altijd terecht kunt met je vragen, of je nu een huurder of een verhuurder bent. Veel contact gaat via de mail en app, maar ook telefonisch contact is mogelijk. Ook kan je veel informatie vinden over camperverhuur of bekijk het stappenplan voor verhuur.
Verhuur je camper met zekerheid en kies voor een goed verhuurplatform.