Geld verdienen met de verhuur van je camper

Als trotse eigenaar van een camper ben je wellicht op zoek naar manieren om niet alleen van jouw investering te genieten, maar ook om er geld mee te verdienen. Camperverhuur door particulieren is de afgelopen jaren steeds populairder geworden, dankzij de opkomst van verhuurplatforms en verhuurbemiddeling van camperbedrijven. Ontdek op deze pagina hoe je met het verhuren van je camper geld kunt verdienen. We duiken dieper in op de huuropbrengsten, de onkosten en de netto opbrengst van verhuur. Lees verder om te achterhalen of de mogelijke opbrengst van camperverhuur rendabel genoeg is voor jou.
Waar twijfel eindigt, begint de winst - verken hier de lucratieve wereld van camperverhuur.
Jonge vrouw geniet van uitzicht op een meer vanuit de camper

De opbrengst van camperverhuur

Het verhuren van je camper kan een aantrekkelijke manier zijn om extra geld te verdienen. Met het slim verhuren van je camper, kun je een geweldige kans benutten om je onkosten te dekken en zelfs winst te maken terwijl je geniet van jouw avontuurlijke reizen. De opbrengst die je kunt behalen, varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:
 • Seizoen en populariteit:
  Tijdens het hoogseizoen en vakantieperiodes is de vraag naar campers meestal hoger, waardoor je hogere tarieven kunt hanteren. Populaire bestemmingen en evenementen kunnen ook de vraag stimuleren.
 • Type camper:
  Luxe campers kunnen over het algemeen hogere verhuurtarieven rechtvaardigen dan eenvoudigere modellen. Het is belangrijk om de unieke kenmerken van jouw camper te benadrukken om huurders aan te trekken.
 • Locatie:
  De locatie van je camper speelt ook een rol bij het bepalen van de opbrengst. Als je camper zich bevindt in de buurt van populaire bestemmingen, kun je waarschijnlijk hogere tarieven vragen. Dat geldt ook als je bijvoorbeeld de mogelijkheid hebt dat huurders hun auto kunnen stallen bij jou tijdens de huurperiode.
 • Concurrentie:
  De concurrentie in jouw regio kan van invloed zijn op de prijs. Als er veel andere campers beschikbaar zijn voor verhuur, moet je mogelijk je tarieven aanpassen om aantrekkelijker te zijn voor potentiële huurders.
Lees hier meer over een succesvolle strategie camperverhuur

Onkosten en financiële overwegingen

Hoewel camperverhuur aantrekkelijk is vanwege de potentiële opbrengst, zijn er ook nadelen aan het verhuren van je camper zoals de onkosten en financiële overwegingen waarmee je rekening moet houden:
 • Verzekering:
  Voor elke dag dat je camper verhuurd zal worden, moet je zorgen voor een passende verzekering bij camperverhuur. Het is essentieel om jouw investering te beschermen tegen mogelijke schade of ongevallen tijdens de verhuurperiode.
 • Onderhoud en reparaties:
  Regulier onderhoud van je camper is cruciaal om ervoor te zorgen dat deze in goede staat blijft voor verhuur. Daarnaast kunnen er onverwachte reparatiekosten optreden, dus houd rekening met deze uitgaven.
 • Servicekosten:
  Als je ervoor kiest om gebruik te maken van een verhuurbemiddelingsservice of een verhuurplatform, kunnen er commissiekosten zijn. Deze kosten variëren per platform en kunnen van invloed zijn op je totale opbrengst.
 • Belastingen:
  Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de belastingregels met betrekking tot camperverhuur. Het is belangrijk om vooraf te weten hoeveel inkomsten je kunt generen met camperverhuur en wanneer je daar belasting over moet betalen.
Een camper die zichzelf terugbetaalt: is verhuur een financieel slimme keuze?

Voorbeeld berekening opbrengst

Laten we hier een voorbeeld berekening maken wat camperverhuur je zou kunnen opbrengen.

Stel dat je jouw camper wilt verhuren voor €130 per dag tijdens het hoogseizoen en €110 per dag tijdens het laagseizoen. Gedurende het hoogseizoen heb je de camper gedurende 4 weken verhuurd, wat resulteert in 28 dagen verhuur. Laten we ook aannemen dat je de camper nog eens 2 weken buiten het hoogseizoen verhuurt, wat resulteert in 14 extra verhuurdagen.

Opbrengstberekening:
 • Hoogseizoen: 28 dagen x €130 (dagtarief) = €3640
 • Buiten het hoogseizoen: 14 dagen x €110 (dagtarief) = €1540
 • Totaalopbrengst: €3640 + €1540 = €5180

Nu moeten we daarnaast rekening houden met de onderhoudskosten en de commissiekosten van het verhuurplatform (bijvoorbeeld 15% van de totale opbrengst zoals bij PaulCamper).

Onkostenberekening:
 • Verzekering: €100 per maand (€1200 per jaar)
 • Onderhoud: €600 per jaar
 • Commissiekosten verhuurplatform: 15% x €5180 = €777
 • Totaal onkosten: €1200 + €600 + €777 = €2577

Netto opbrengst:
Netto Opbrengst = Totaalopbrengst - Totaal onkosten
 • Netto Opbrengst = €5180 - €2577 = €2603

Met deze tarieven en eventuele onderhoudskosten zou je dus een netto opbrengst van €2603 behalen met het verhuren van jouw camper gedurende 6 weken (28 dagen in het hoogseizoen en 14 dagen buiten het hoogseizoen) tegen een dagtarief van €130 in het hoogseizoen en €110 in het laagseizoen. Zoals eerder vermeld, kunnen de werkelijke opbrengsten variëren op basis van verschillende factoren, dus het is raadzaam om altijd goed te plannen en rekening te houden met mogelijke onvoorziene kosten. Goboony, een populair verhuurplatform, toont aan dat camperverhuurders hier gemiddeld hun camper meer dan 50 dagen per jaar verhuren. Dit resulteert in een aantrekkelijke opbrengst van meer dan €5000.
Je camper verhuren is al snel rendabel.
Man laat een stapeltje briefgeld zien in euro's met biljetten van 100 euro en 50 euro

Het gebruik van een verhuurplatform

Om het proces van camperverhuur te vergemakkelijken, zijn er verschillende verhuurplatforms beschikbaar. Deze platforms fungeren als tussenpersonen tussen camperbezitters en potentiële huurders. Vergelijk welk platform je het beste kunt kiezen en wat de verschillen zijn.

Overweeg je jouw camper te verhuren, maar vind je het lastig om vooraf nauwkeurige berekeningen te maken? Geen zorgen, een jaartje uitproberen kan ook een uitstekende optie zijn. Door je camper te verhuren en een tijdje ervaring op te doen, kun je beter inzicht krijgen in de daadwerkelijke opbrengsten en onkosten. Zo kun je ontdekken of camperverhuur voor jou een lucratieve en haalbare onderneming is. Bovendien biedt het je de kans om de verhuurervaring te ervaren en te bepalen welke tarieven en periodes het meest gunstig zijn. Probeer het uit en laat de cijfers en ervaringen spreken. Een jaar proberen kan leiden tot een weloverwogen beslissing die past bij jouw behoeften en ambities. Stap in de wereld van camperverhuur en zie waar het je brengt!
Verander je camper in een inkomstenbron!
Man in camper berekent achter laptop verhuuropbrengst uit van camper

Disclaimer

De bovenstaande berekening is slechts een voorbeeld en dient ter illustratie van het potentieel van geld verdienen met camperverhuur. De werkelijke opbrengsten kunnen variëren op basis van verschillende factoren, waaronder de locatie, het seizoen, de vraag, de staat van de camper en concurrentie op de markt. Het is essentieel om een gedegen financiële planning te maken en rekening te houden met eventuele onkosten, zoals verzekering, onderhoud en commissiekosten van verhuurplatforms. Bovendien kunnen belastingregels en voorschriften per land verschillen en van invloed zijn op de uiteindelijke netto opbrengst. Camperverhuur brengt risico's met zich mee, en het is raadzaam om voldoende onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat je besluit jouw camper te verhuren.