De eerste keer op campervakantie – 7 fouten die je wilt voorkomen
Campervakantie! Het klinkt als een droom: vrijheid, avontuur, en eindeloze mogelijkheden. Maar eerlijk is eerlijk, voor de eerste keer kan het ook best spannend zijn. Zeker als je een camper voor de eerste keer huurt. Wat moet je allemaal meenemen? Hoe werkt het met de camper zelf? En hoe voorkom je dat je na een paar uur al vastzit met een stapel natte kleding en een lege gasfles? Geen paniek! In dit artikel delen we de 7 meest voorkomende fouten die beginners maken, zodat jij direct goed voorbereid op pad kunt. En geloof ons, een beetje voorbereiding scheelt een boel stress.Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker als je voor het eerst met een camper op pad gaat.

Fout #1: De camper onderschatten (het is geen gewone auto!)
Oké, dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar veel mensen onderschatten toch hoe anders een camper is dan een gewone auto. Het is niet alleen groter (parkeren kan een uitdaging zijn, geloof ons), maar het rijdt ook anders. Denk aan het gewicht, de windgevoeligheid en de langere remweg. Neem de tijd om vertrouwd te raken met de camper voordat je aan een lange reis begint. En oefen vooral met parkeren en manoeuvreren op een rustige plek. Er zijn tegenwoordig ook veel tutorials online beschikbaar of de verhuurder heeft vaak duidelijke instructies gemaakt, dus maak daar gebruik van!Vergeet ook niet de hoogte van de camper tijdens het rijden. Campings en kleine weggetjes kunnen soms laaghangende takken hebben. Vooral als je een hoger model camper hebt, is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Rijd voorzichtig en pas je snelheid aan. Een kras op je camper is natuurlijk zonde!
Een plekje vinden op de bonnefooi? Dat is in het hoogseizoen steeds vaker een uitdaging.
Fout #2: De inboedel vergeten (checklist is je vriend)
Je denkt dat je alles hebt ingepakt, maar eenmaal op de camping merk je dat je de koffie, de oplader van je telefoon of je favoriete kussen vergeten bent. Frustrerend! Maak daarom een gedetailleerde paklijst. Denk aan alles: van kleding en toiletartikelen tot eten in blik, spelletjes en EHBO-benodigdheden. Maar let op; neem niet teveel mee! Want wees eerlijk, hoeveel paar sokken heb je écht nodig? Pro-tip: begin ruim op tijd met inpakken, zodat je niet op de laatste dag in paniek raakt. En check als je een camper hebt gehuurd, wat er allemaal standaard al in de camper zit. Dat scheelt weer inpakken.Tip: het is leuk om je camperreis te beschrijven in een reisdagboekje.

Fout #3: Te ambitieus plannen (less is more)
Je wilt in één week heel Europa zien? Begrijpelijk, maar niet realistisch. Een campervakantie is juist bedoeld om te ontspannen en te genieten van de omgeving. Plan niet te veel vooraf en laat ruimte over voor spontane uitstapjes en onverwachte avonturen. Kies een paar highlights en neem de tijd om die echt te beleven. En onthoud: het is oké om een dagje (of langer) te blijven hangen op een mooie plek. Voor mooie camperroutes door Frankrijk hebben we hier ook tips voor je klaarstaan.Is het niet veel leuker om een paar plekken echt goed te leren kennen, dan overal maar een vluchtige indruk te krijgen?
Fout #4: De technische kant negeren (ken je camper)
Je hoeft geen garagehouder te zijn, maar het is wel belangrijk om de basis van de camper te kennen. Hoe werkt de verwarming? Waar zit de wateraansluiting? En hoe vul je de schoonwatertank? Neem rustig de tijd om de handleiding te lezen en stel vooral vragen aan de verhuurder als iets onduidelijk is. Geloof ons: fouten gebeuren sneller dan je denkt. Zo hoorden we laatst van een huurder die per ongeluk de schoonwatertank volgooide met diesel — een enorme blunder met flinke gevolgen.Het is daarom handig om ook te weten hoe je kleine problemen zelf kunt oplossen, zoals een verstopte afvoer of een los lampje. Dat bespaart je onderweg een hoop frustratie (en telefoontjes naar de verhuurder). Tegelijkertijd zijn dit precies de dingen waar verhuurders vaak tegenaan lopen als nadelen van verhuren. Zorg er dus voor dat jij tot de favoriete huurders behoort door goed voorbereid en zelfredzaam te zijn.

Fout #5: Alles past in de camper
Je denkt: ach, dat past vast allemaal wel in de camper. Je neemt voor de zekerheid een leuke barbecue, warme dekens, een opblaasboot en een elektrische step mee. De realiteit: je struikelt binnen no-time over je eigen spullen. In een camper is de ruimte beperkt, dus pak slim en minimalistisch in. Je hebt veel minder nodig dan je denkt en hoe leger het is, hoe vrijer het voelt.Teveel spullen meenemen in de camper? Géén goed idee!

Fout #6: De afvalwater tank vergeten te legen
Een volle vuilwatertank merk je pas… als het te laat is. Vergeet dus niet om deze regelmatig te legen, het liefst bij aankomst op de camping, waar vaak een speciale loosplek is. En denk ook aan het tegenovergestelde: zorg dat je schoonwatertank op tijd weer gevuld is, zodat je niet zonder komt te zitten op het moment dat je juist wilt douchen, koken of afwassen.Goede voorbereiding maakt van elke campertrip een zorgeloos avontuur.
Fout #7: “We regelen het onderweg wel”
Spontaan reizen klinkt heerlijk en dat is het wat ons betreft ook. Maar juist in het hoogseizoen pakt die vrijheid vaak anders uit. Populaire campings zijn snel vol, routes zijn drukker en last-minute opties beperkt. Het gevolg? Stress, omrijden en zoeken naar een plekje waar je eigenlijk niet wil staan. Zeker voor je eerste campertrip (of als je met kinderen reist) loont het om in het hoogseizoen vooraf te plannen en je campings tijdig te reserveren. Zo houd je de vrijheid, zónder de frustratie.
Wil je direct een camper huren? Check dan hier de beschikbaarheid.
Klaar voor avontuur?
Met deze tips ben je goed voorbereid op je eerste campervakantie. Onthoud: het is oké om fouten te maken. Leer ervan en geniet van de vrijheid en het avontuur. En als je nog op zoek bent naar een bijzondere camperplaats of rustieke camping, kijk dan zeker eens bij Campspace.Ontdek leuke plekjes bij Campspace